BRUNE PEPPERKAKER

Ikke nødvendigvis bare til jul.

108,5 g Pottaske

1 glass øl

3 1/2 kg sirup

250 g smør

Kanel 

Kardemomme 

Syltet og oppskåret Pomeransskall 

Hakkede mandler

1 snaps Cognac 

3 1/2 kg hvetemel

hele, skåldede mandler

SLIK GJØR DU:

  1. Kok pottaske (kaliumkarbonat) og øl til det er oppløst, men vær forsiktig så det ikke koker over. Hold det litt varmt.
  2. Ha sirup, smør, kanel, kardemomme, syltet og oppskåret Pomeransskall (tørkede sitrusskall) og om man vil litt hakkede mandler i en gryte.
  3. Ta det av varmen rett før det koker og hell det over i en bolle.
  4. Rør godt mens pottasken siktes i røren.
  5. Når det slutter å bruse, heller du Cognac og hvetemel, en håndfull om gangen, samtidig som en annen rører raskt så deigen blir godt gjennomarbeidet før den blir kald. Derfor er det best å bake pepperkakene i et varmt rom.
  6. La deigen stå tildekket i noen dager, evt. i flere uker om du vil.
  7. Om vinteren settes deigen varmt en dag før man skal bake den ut.
  8. Skjær en bit av den, og elt den godt med hendene.
  9. Kjevle den ut til butterdeigstykkelse med så lite mel som mulig.
  10. Skjær den i firkanter med et sporejern.
  11. Legg et par delte mandler på toppen.
  12. Stek dem ved god varme til de løsner fra platen.
  13. Kakene kan gjerne være litt myke når de tas ut av ovnen.


Stats read: 
131
Stats like: 
1