FLØTEKARAMELLER MED NØTTER

Det blir ikke jul uten hjemmelagde karameller!

80 stykker

100 g smør

255 g sukker

2 dl kremfløte

1 dl lys sirup

1 ss vaniljesukker

1–2 poser hele mandelflak 

SLIK GJØR DU:

  1. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele.  
  2. Tilsett resten av ingrediensene.
  3. La det koke opp, og kok det uten lokk til røren klarer karamellprøven (se oppskriften på knekk), eller til temperaturen er ca. 125 grader.
  4. Rør av og til.
  5. Koketiden kan variere mellom 15–30 minutter. 
  6. Legg et bakepapir i en liten langpanne på ca. 20x30 cm.
  7. Hell karamellmassen i pannen.
  8. Dryss over et lag med hele mandelflak. (Kan utelates hvis du er allergisk.)
  9. La karamellen stivne litt.
  10. Skjær eller klipp den i biter.

KNEKK

ca. 70 biter

2 dl kremfløte

2 dl lys sirup

170 g sukker

2 ss smør

50 g mandler

SLIK GJØR DU:

  1. Ha alle ingrediensene bortsett fra mandlene i en tykkbunnet kjele.
  2. La det boblekoke på ganske høy, jevn varme.
  3. Rør i karamellmassen med jevne mellomrom, ikke minst mot slutten når knekkrøren begynner å bli brun.
  4. Når boblene er små, og det koker tett, er knekken klar.
  5. Gjør kuleprøven for å se om knekken er ferdig. 
  6. Hell noen dråper karamell i et glass med kaldt vann.
  7. Hvis du enkelt kan forme knekken til en kule, er den ferdig.
  8. Er knekken for løs, lar du den koke litt til og gjør kuleprøven om igjen.
  9. Rett før ­knekken er ferdig, tilsetter du hakkede mandler.
  10. Senk varmen til lav temperatur.
  11. Bre knekken ut på en lett smurt stekeplate. 
  12. La den stivne, og klipp eller bryt knekken i porsjonsbiter. 

Begge oppskriftene er uten egg og gluten.

Stats read: 
1
Stats like: 
0