GROVE SURDEIGSBRØD

Deilig, sunt og mettende brød.

Du må ha en surdeig (og god tid). Det finnes mange måter å lage surdeig på, og det finnes mange gode oppskrifter på nettet. Én måte å gjøre det på er å blande like mengder vann og mel, for eksempel 200 g mel og 2 dl vann. La det stå i romtemperatur. Hver dag må du kaste deler av surdeigen og mate den: Ta nye 200 g mel og 2 dl vann, bland det med ca. 100 g av den «gamle» deigen. Etter 2–3 dager vil surdeigen begynne å fermentere (gjære), men det tar minst en uke før den oppnår god kvalitet. 

FØRSTE STEG

9 dl kaldt vann

1 kg siktet hvetemel

300 g sammalt hvetemel

80 g frø, for eksempel sesamfrø, solsikkekjerner eller gresskarkjerner

ANDRE STEG

300–400 g surdeig 

1–2 g gjær (kan sløyfes)

30 g salt

1–3 dl vann

SLIK GJØR DU:

FØRSTE STEG

  • Elt sammen ingrediensene, og sett deigen kjølig i 2–3 timer. 

ANDRE STEG

  • Elt deigen fra Første steg sammen med deigen fra Andre steg, men tilsett vannet sent i elteprosessen og etter behov.
  • Deigen skal være våt og smidig.
  • Sett den kaldt over natten.

DAG TO

Ta deigen ut i romtemperatur.

La den stå i ca. 5 timer.

Del den opp i 4 emner à 800 g. 

La dem hvile i 15 minutter.

Slå opp brød og la dem heve til dobbel størrelse.

Stek dem først i 15 minutter ved høy temperatur (220-230 grader), skru temperaturen ned til 190 grader, og stek dem videre i ca. 25 minutter. 

Stats read: 
201
Stats like: 
0