HJEMMELAGDE OREOKJEKS

Den amerikanske kakekjeksen laget uten melk, egg og gluten. Nam!

Det viktigste med disse kjeksene er at de er bakt med natron, slik at kakaoen blir nesten helt svart i det basiske miljøet. Kjeksene får en karakteristisk smak på grunn av dette valget av hevemiddel.

Spaltist Anne Spurkland har vært pasjonert kakebaker i 40 år og driver bloggen friekaker.no hvor du finner bakeoppskrifter fri for bl.a. gluten, melk og egg.

Tåler du det meste, kan du selvsagt bruke smør/egg/hvetemel der jeg har brukt en alternativ løsning. Oppskriften er nok til ca. 25 oreokjeks. Jeg har brukt maisstivelse som erstatning for egg. Lag den først:

Maisstivelse

 • 80 g vann og 12 g maisenna røres sammen i en gryte og gis et oppkok under konstant omrøring.
 • Når blandingen nærmer seg kokepunktet, og har tyknet til en seig, gjennomskinnelig grøt, tar du gryten av varmen og avkjøler til romtemperatur.

175 g lys glutenfri melblanding (her Toro lys melblanding)

1/2 ts Certo frysepulver (inneholder xanthan)

50 g kakao

1 ts natron

1/2 ts bakepulver

1/4 ts salt

175 g sukker

135 g melkefri margarin

60 g maisstivelse (eller ett egg)

Fyll

90 g melkefri margarin eller kakesmør (se Bake utgave 5 eller friekaker.no)

150 g melis

1 ts vaniljesukker

SLIK GJØR DU:

Oreokjeks

 1. Sett ovnen på 180 grader.
 2. Legg et rent bakepapir på en stekeplate.
 3. Bland sammen alt det tørre, ha i margarin/kakesmør og smuldre fettet i melet ved hjelp av en miksmaster.
 4. Ha i maisstivelse (eller egg) og elt sammen til en deig. La gjerne deigen hvile en time eller to.
 5. Del deigen i mindre emner, ca. en drøy teskje store (12 g pr stk. Du kan veie opp flere etter hverandre på samme tallerken som du setter på vekten. Nullstill vekten mellom hver deigklump).
 6. Trill ut kuler av deigemnene, legg på stekebrettet med passe avstand (de flyter ikke utover) og klem dem litt flate med for eksempel bunnen av et glass.
 7. Stek kakene i ca. 8-10 minutter ved 180 grader. De skal være litt myke i midten når de er ferdig stekte. Snu eventuelt brettet etter halvgått tid, slik at alle kakene blir jevnt stekt.

Fyll

 • Rør sammen margarin eller kakesmør og melis, smak til med vaniljesukker.

Montering

 • Legg en god teskje krem på undersiden av en kake, legg en annen oppå og klem lett sammen. Eller bruk en sprøytepose for å få kremen pent fordelt på kjeksene.

Oreokjeksene er glutenfri, melkefri og eggfri. Hvis du tåler hvetemel, kan du bytte ut glutenfri melblanding og Certo med 200 g hvetemel. Hvis du tåler melk, kan du bruke smør i stedet for margarin.

Stats read: 
942
Stats like: 
2