HJERNEFØDE

Tre elever fra Tolga skole vant konkurransen «Grainfood is Brainfood».

Sunn hjerneføde, sånn mat som gir energi i skolehverdagen, det er bakgrunnen for den årlige konkurransen som Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) arrangerer. Elever fra 5.-10. klasse fra skoler i hele landet inviteres til å delta, og i år kom det inn over 100 bidrag. Kriteriene er klare; Produktet må smake godt. Elevene må ha komponert oppskriften selv, og det må inneholde et grovt eller ekstra grovt kornprodukt. 

Gabriele Stankeviciute, Henrik Flatgård Gunleiksrud og Kristian Bakken fra Tolga skole i Hedmark vant med sin innbakte kylling i urtebrød som passer godt i matpakken. Coach var Amund Skrutvold fra Bakerlandslaget. De tre finalebidragene var veldig ulike og veldig gode på hver sin måte. Det gjorde det ekstra vanskelig å kåre en vinner. På OBKs hjemmeside, brodogkorn.no, ligger de to andre finalebidragene også – en energibar og en oppskrift på kruttstenger (grissini).


KYLLING I URTEBRØD

Vinneroppskriften som gir sunn energi i skolehverdagen.

8 stykker

Deig

2 dl byggryn

2 1/2 dl vann

2 1/2 dl lettmelk

1/2 pk gjær

2 dl lettkokte -havregryn

3 dl siktet speltmel

2 1/2 dl sammalt spelt, fin

2 1/2 dl byggmel

1 ss pizzakrydder

1 ss brunt sukker

2 ss olivenolje

1 krm salt

Fyll

10 finhakkede -sol-tørkede tomater

1 pk fetaost med soltørkede tomater i olje

1 ts finhakket 

frisk timian

1 ss finhakket 

frisk basilikum

2 båt finhakket hvitløk

2 ss rapsolje

2 kyllingfileter

1 ts grillkrydder

1 ts brunt sukker

15 skiver spekeskinke

Solsikke- og sesamfrø til pynt

SLIK GJØR DU:

Deig

  1. Bløtlegg de hele byggrynene over natten.
  2. Smuldre gjæren i en bolle og tilsett lunken melk og vann.
  3. Rør til gjæren er oppløst.
  4. Bland sammen siktet speltmel, sammalt speltmel, byggmel, hele byggryn, lettkokte havregryn, olje og krydder.
  5. Elt det sammen med de våte ingrediensene.
  6. Deigen skal være litt klissete.
  7. Dekk bakebollen med plast og hev deigen til dobbel størrelse.

Fyll

  1. Finhakk de soltørkede tomatene.
  2. Tilsett fetaosten, de friske urtene og hvitløken.
  3. Bland det sammen med en gaffel.
  4. Vask kyllingfiletene og tørk dem med et papir.
  5. Skjær dem i fire like deler og strø over grillkrydderet.
  6. Brun kyllingen i en varm stekepanne med litt rapsolje, og legg til siden på en tallerken.
  7. Kyllingen må ikke bli gjennomstekt, da blir den tørr når den skal stekes videre etterpå. 

Montering

  1. Del deigen i to og strø litt byggmel på bakeflaten.
  2. Kna deigen til den er myk og elastisk.
  3. Rull den til en tykk pølse og del den i fire like store deler.
  4. Gjør det samme med den andre halvparten.
  5. Kjevle ut hver del og legg på to biter spekeskinke, litt av fetaostblandingen og en kyllingbit.
  6. Rull deigen sammen til en pølse og klem sammen sidene.
  7. Pensle med vann og dryss med solsikke- eller sesamfrø.
  8. Etterhev i ca. 30 minutter.
  9. Stek dem på 225 grader på nest nederste rille i ca. 20 minutter eller til de er gyllenbrune.
  10. Server gjerne med salat og en god yoghurtdressing. 

Stats read: 
252
Stats like: 
2