HOVEDINGREDIENS: TOMATER

Røde, gule, grønne, saftige og fulle av smak.

Det går nesten ikke an å tenke seg et liv uten tomater. En gang var det ikke mulig å få noe annet enn blasse, steinharde kuler fra Nederland i norske butikker. Det føles som en evighet siden. Nå får du tomater i alle størrelser – til og med i ulike farger som gule, mørkerøde og stripete. Tomater spiser du rå i salater eller med hvitløk, salt og olje på en skive ristet landbrød. Pizza er helt – nesten i hvert fall – utenkelig uten tomater. Har du lyst på tomatsuppe, er det ikke nødvendig å stole på Toro. Du lager lett din egen suppe ved å finhakke løk og hvitløk og koke det lenge sammen med tomater, friske eller på boks. Krydre med litt chili, salt, pepper, friske urter og god olivenolje, og server med nybakt focaccia til. 

I tillegg til at modne tomater er utrolig godt, så er de sunne også. De inneholder få kalorier, men mye A- og C-vitaminer og mineraler og dessuten et kraftig antioksidant som heter lykopen. Jo rødere tomatene er på farge, jo mer lykopen inneholder de, og dette lykopenet skal blant annet forebygge ulike former for kreft. I tillegg er det sånn at tomater og god olje ikke bare er supergodt sammen, det er også en superkombinasjon for helsen. Oljen gjør at vi lettere tar opp i oss de sunne stoffene fra tomatene. Derfor kan du dryppe god olivenolje over tomatene med god samvittighet. 

Selv om tomater trives godt i varmen, dyrkes det store mengder tomater i Norge, spesielt i Rogaland. Der dyrkes de i drivhus, og det ikke alle vet, er at det så godt som aldri brukes sprøytemidler i norske veksthus. I stedet bruker man nyttedyr. Derfor kan du være trygg på at norske tomater er dyrket uten sprøytemidler, og nå gjøres det en kjempeinnsats for å gjøre veksthusene klimanøytrale også. 

Bak deilige scones med soltørkede tomater

Stats read: 
83
Stats like: 
0