BAKEDRONNING MED ÉN MILLION FØLGERE

Det kan synes som alt hun tar i blir til gull, eller rettere sagt rosa! På fire og et halvt år har Manuela Kjeilen skapt sitt et eget bakeeventyr gjennom bloggen passionforbaking.com. Og over en million følger henne på Instagram.

For nesten fem år siden opplevde Manuela Kjeilen marerittet, da mannen hennes fikk slag og ble alvorlig syk. En av måtene å komme gjennom den vanskelige tiden på, var å bake mer enn hun vanligvis gjorde, for at barna skulle ha noe hyggelig å komme hjem til etter skolen, slik at ikke hele tilværelsen deres skulle handle om sykdom. Noen måneder tidligere hadde hun skaffet seg sin første iPhone og Facebook-konto. Det var ved å knipse bilder av det hun bakte med mobiltelefonen og legge det ut på Facebook, slik andre delte bilder fra hverdagene sine, eventyret startet.

– Jeg fikk mange spørsmål om oppskrifter og flere oppfordret meg til å starte en blogg. Jeg hadde ikke peiling på hva en blogg var, så jeg måtte spørre mannen min. Det var ikke så mange matblogger på den tiden, minnes Manuela, som fikk hjelp av mannen, som var på bedringens vei, til å starte bloggen passionforbaking.com, et ikke tilfeldig navnevalg.

– Mannen min sa at jeg måtte ha et godt navn som var lett å huske. Jeg kom til å tenke på noe Oprah hadde sagt i et av sine show om å følge sin passion, og «Passion for baking» var det første jeg tenkte på, dermed ble det navnet, forteller hun.
Senere den kvelden kapret hun domenet, og passende nok postet hun sitt første blogginnlegg på selveste kvinnedagen.

Navn: Manuela Kjeilen (46)

Familie: Gift og 5 barn i alderen 15-26 år (4 gutter og 1 jente)

Yrke: Forfatter, blogger og inspirator

Aktuell: Har skrevet fem norske bakebøker og holder nå på med sin sjette, en bryllupsbok som kommer ut på Cappelen Damm på nyåret. Har også gitt ut en svensk kokebok og den andre er underveis, i tillegg har to av bøkene hennes blitt oversatt til tysk. Har laget sin egen kleskolleksjon, Love Manuela, sammen med Kari Thomassen som står bak merket My Cinnamon Girl. Har inngått avtale med et svensk tv-produksjonsselskap som skal følge hverdagen hennes. Hun blir også å se på norske tv-skjermer. Har laget sin egen kakemiksserie og muffinsformer med Møllerens og sukkerperler i samarbeid med Dr. Oetker. Holder cupcakekurs over hele landet og utlandet.

KAKER OG KLÆR.
Bare ett år senere ble bloggen kåret til Norges mest elskede blogg, og siden har det gått slag i slag for den driftige damen. På bare tre år har hun skrevet fem norske bakebøker, og hun holder nå på med sin sjette. To av bøkene er oversatt til tysk og hun er også nettopp ferdig med sin andre svenske bok.

Hun har i tillegg utviklet en egen kakemiksserie og muffinsformer i samarbeid med Møllerens og sukkerperler i samarbeid med Dr. Oetker, og nå sist en egen kleskolleksjon sammen med den norske designeren Kari Thomassen som står bak klesmerket My Cinnamon Girl. Dubai­baserte Thomassen inviterte Manuela ned til Dubai under utviklingen av kolleksjonen, noe som åpnet for eventyr hun ikke engang hadde drømt om.

EVENTYR I DET FJERNE ØSTEN.
– Første gang jeg skulle reise til Dubai delte jeg det på Instagram og fikk over 150 mail! Det var mange som ville at jeg skulle holde kurs der og møte meg. Jeg hadde også avtalt å ha en cupcakeevent på IKEA i Abu Dhabi, noe jeg også la ut på Instagram, og det kom utrolig nok over 500 folk dit. Det hadde jeg aldri forventet, forteller Manuela og ler, tydelig henrykt.

Dette skulle vise seg å bare være en forsmak på det hun hadde i vente. På turen til Dubai knyttet hun mange nye kontakter og ble invitert tilbake kort tid etter, og invitasjon kom ikke fra hvem som helst. Prinsesse Sheika Salama fløy henne ned på første klasse for et privat besøk på et av deres fem palasser.

– Vi ble hentet med limousin på flyplassen og kjørt hjem til dem. Det var veldig spesielt å bli kjørt gjennom inngangsporten og se alle husene deres på rekke og rad. Det var en gøy opplevelse som jeg bare måtte filme, forteller Manuela.

Under besøket fikk ikke mennene lov til å komme hjem, og i palasset ble damene oppvartet med kaffe og et utallige kaker og søtsaker av tjenerne.

– Jeg følte at jeg var i en film, forteller Manuela, som hadde fått den eksklusive invitasjonen for å lære opp konditorene deres.

Samme forespørsel fikk hun fra et bakeri i Dubai, samt luksushotellet St. Regis. Interessen for henne strakte seg også til media og hun ble intervjuet av fem arabiske magasiner mens hun var der. Det levner dermed ingen tvil om at popularitet hennes strekker seg langt utenfor landegrensene. Mye takket være bildedelingstjenesten Instagram. På bare litt over ett år har hun snart fått utrolige en million følgere.

– Da jeg først oppdaget Instagram synes jeg det så kjedelig ut, men jeg la ut noen bilder likevel, uten hashtag eller noe til å begynne med, forteller Manuela.

Det var da et av bildene hennes kom på listen over bildedelingsappens mest populære bilder det for alvor skjøt fart. Nå får hun mellom 500 og 1000 nye følgere for hvert bilde hun legger ut. Hun avslører at hashtaggene kjøkken, brownies og slikkepott utløser flest likerklikk.

HENTER INSPIRASJON PÅ REISER.
Selv om Manuelas store lidenskap er å bake og hun har innredet et rom i et gammelt hus som en 50-talls amerikansk diner, har hun ingen drøm om å åpne eget bakeri eller konditori, selv om tilbudene har vært der.

Hun elsker å stå opp på morgenen og lage akkurat det hun har lyst til å lage den dagen. Inspirasjon får hun fra flere steder.

– Den kommer gjerne når jeg har lagt meg i senga på kvelden. Når det blir fred og ro tenker jeg på hva det neste jeg skal lage, forteller Manuela, som inspireres av fine bilder. Hun må ofte innom Pinterest og plukke med seg noen gode pastellfargede ideer før hun sovner. Mest inspirasjon henter hun på sine mange reiser.

– Jeg reiser mye og smaker meg gjennom mange bakerier og konditorier. Jeg ber alltid om å få ta med meg menyen fra stedene hjem, slik at jeg kan se på smakene og kanskje prøve å lage noe lignende selv, forteller hun.
Favorittstedet er den amerikanske restaurantkjeden The Cheesecake Factory, som er kjent for nettopp ostekakene sine.

Mye av bakingen hennes er amerikanskinspirert, og hun har også reist rundt i sørstatene og hentet ny inspirasjon, som 1/4 amerikansk er ikke det så rart.
– Mamma er halvt norsk og halvt amerikansk, mens pappa er nederlandsk. Jeg er født og oppvokst i Nederland, men vi bodde også en periode i USA før vi flyttet til Norge og Moss da jeg var 18 år.

MANUELAS FAVORITTKAKER.
Manuela forteller at hun var totalt språkforvirret da hun kom til Norge, dysleksi gjorde det ikke bedre. Hun forteller om komiske situasjoner som har oppstått på grunn av språkforvirring, stavefeil og oversetting. Hun ler hjertelig.

Dama, som gjorde språkforvirringen komplett da hun tok med seg familien og flyttet til Sverige for seks år siden, har humor og selvironi. Dessuten er hun høfligheten selv, som insisterer på å spandere kaffe, selv om det er hun som er invitert på intervju.

– Jeg begynte ikke å drikke kaffe før jeg hadde fylt 40, nå er jeg helt avhengig, forteller hun mens hun nipper til en relativt lysebrun latte.
– Det er bare å ha mye melk i, så liker man det etter hvert. Foruten kaffe er favorittsmakene sjokolade, sitron og vanilje.

– Jeg elsker smaken av sjokolade, sitron og vanilje og baker mye med det. Jeg har noen grunnoppskrifter jeg går ut fra og varierer med. Favorittkakene mine er brownies og cupcakes uten krem, forteller hun.

GLEDES AV Å DELE.
Det aller meste av det Manuela lager går ikke lenger til familien. Hun gir bort alt til det lokale aldershjemmet eller til tilfeldige folk i gata.

– Bygningen jeg holder til i er så gammel at ingen vet at jeg holder til der, så mange blir overrasket når jeg plutselig åpner vinduet mot gata og spør om noen vil ha kake.

Den godhjerta bakedamen synes det er givende å kunne overraske folk med kake.
– Det gir meg en veldig glede.

En vanlig dag for Manuela starter klokken 7. En halvtime senere går hun på jobb, og tenker på hva hun skal lage over en kaffe. Så er hun på jobb til det er for mørkt til å ta bilder. Hun tar alle bildene til både bloggen og bøkene selv og er kjent for sine søte, lyse, romantiske og pastellfargede komposisjoner.

– Bildene er veldig viktige. Er bakverket godt, men er bildene dårlige legger jeg det ikke ut.

Deretter er det hjem for å lage middag, gjerne med hjelp fra barna. Så er det tid for å gå gjennom og sortere bildene fra dagen. Hun lager som regel to oppskrifter hver eneste dag, og nå mens hun er i bakebokmodus er det ekstra hektiske dager.

– Det er mye jobb, men jeg blir aldri lei, jeg elsker å bake. Jeg vokser på det det selv og blir bedre av å øve. Det eneste jeg ikke liker er oppvasken, ler hun.

Manuela vet ikke helt hva det neste blir, hun henger på der veien fører henne, men hun vet at hun ønsker å inspirere andre, og bake selvfølgelig!

– Jeg har jo ingen utdanning, jeg var hjemmemamma i 15 år og har dysleksi. Så ble mannen min syk og mistet jobben og familiens inntekt. Men ved å jobbe hardt kan man oppnå noe. Da jeg startet med bloggingen måtte jeg låne utstyr, og alle bildene til de tre første bøkene mine ble tatt ute på en stol. Men man kan klare noe hvis man vil og jobber hardt, mener Manuela, som bak sitt milde og vennlige vesen virkelig er ei knallsterk dame.
Vi tviler ikke et sekund på henne, hun klarte tross alt å snu marerittet til et eventyr.

Stats read: 
5 814
Stats like: 
11