MORMORS EPLEKAKE

Høstens tradisjonelle kake er fri for melk, egg og gluten.

100 g melkefri margarin eller smør

100 g sukker

1/2 ts salt

100 g kakehummus

1 ss (10 g) Certo frysepulver (inneholder xanthan)

125 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding

2-3 epler i biter

sukker

kanel

SLIK GJØR DU:

  1. Sett stekeovnen på 180 grader.
  2. Smør en liten springform (18-20 cm) med melkefri margarin.
  3. Rør margarin og sukker hvitt og luftig sammen med saltet.
  4. Visp inn kakehummus.
  5. Strø på Certo frysepulver, og bland godt sammen.
  6. Rør inn melet.
  7. Trykk deigen ut i kakeformen.
  8. Spar eventuelt noe av deigen for å lage et flettverk av deig oppå kaken.
  9. Fjern kjernehuset og del eplene i båter, som stikkes ned i deigen.
  10. Strø kaken med sukker og kanel.
  11. Trill eventuelt ut resten av deigen i tynne pølser som du klemmer forsiktig flate og legger oppå kaken på langs og på tvers.
  12. Stek kaken ved 180 grader i 40 minutter, eller til kaken er blitt pent gyllen i kanten. 
  13. Kaken kan serveres varm eller lunken, men holder seg også fint i to-tre dager ved romtemperatur.

  • Denne kaken er melkefri, eggfri og glutenfri.
  • Margarin, også melkefri margarin, er ofte beriket med vitamin D3 utvunnet fra saueull.
  • Hvis du i stedet for margarin bruker 80 g olje og 20 g vann, er kaken også vegansk.
  • Olje gir ikke en like luftig deig som margarin, men når kaken er stekt blir resultatet ganske likt som kake laget med margarin.
  • Hvis du tåler melk kan du bytte ut margarin med smør.
  • Hvis du tåler gluten, kan du bruke 150 g hvetemel i stedet for rismel og Certo frysepulver.

Kakehummus

350 g kokte kikerter
(kokt selv eller fra boks)

75 g olje

Evt litt ekstra vann

SLIK GJØR DU:

  1. Hvis du koker ertene selv, trenger du ca 175 g tørre kikerter.  
  2. Legg ertene i vann noen timer før du koker dem i ca 1 time.
  3. Eller du kan koke ertene direkte, men da bør du ha litt natron (1/2 ts) i kokevannet. Natron løser opp fibernettverket i ertene og gjør at de koker raskere.
  4. Hvis du bruker hermetiske erter, er det en god idé å gi dem et raskt oppkok etter at du har skylt dem godt. Da blir de litt mykere, og eventuell ertesmak blir mindre tydelig. 
  5. Ha ertene i en blender, tilsett oljen.
  6. Kjør blenderen til alt er blitt helt finmost til en jevn pasta.
  7. Dytt massen ned mot rotorbladene ved behov. Dette blir såpass fast at det ikke går helt av seg selv. 

  • Denne porsjonen med kakehummus holder til fire små eplekaker.
  • Det du ikke bruker med en gang kan du fryse ned i passe porsjoner til senere bruk.
  • Eller du kan bruke resten til å lage vanlig hummus (rør inn mer olje (bruk olivenolje), 1-2 ss sitronsaft eller mer, litt finpresset hvitløk, 1-2 ss tahinisaus (sesamfrøpasta).
Stats read: 
394
Stats like: 
1