NØTTEFIRKANTER

Digge, smakfulle og nøttesprø kakestykker.

Disse smaker helt -fantastisk. Har du ikke en firkantet terteform, kan du bruke en rund på ca. 22 cm i diameter og servere terten i trekanter. 

MØRDEIG

225 g hvetemel

50 g mandelmel 
eller malte mandler

150 g smør

100 g melis

1 lite egg

NØTTEFYLL

100 g hasselnøtter

50 g mandler

50 g pistasjnøtter

100 g pekannøtter 
eller valnøtter

150 g rørsukker

4 ss honning

50 g smør

3 ss kremfløte

1/2 ts salt

SLIK GJØR DU:

MØRDEIG

  1. Smuldre smøret i melet og mandelmelet med fingrene eller i en kjøkkenmaskin.
  2. Tilsett melis og egg og elt deigen raskt sammen.
  3. Pakk mørdeigen i plastfolie og legg den kjølig i en halv time.
  4. Kjevl den ut til 4–5 mm tykkelse. (Det er enklere å legge deigen over i terteformen hvis du kjevler den ut på bakepapir.)
  5. Smør en terteform, strø den med litt mel, og legg deigen i formen.
  6. Trykk deigen ned langs kantene og rull kjevlet over formen så du får en fin avrundet kant.
  7. Forstek terten i 12–15 minutter ved 180 grader til den er lyst gyllen.
  8. Avkjøl den mens du lager nøttefyllet. 

NØTTEFYLL

  1. Ha alle ingrediensene til nøttefyllet i en kjele og varm det opp til sukkeret er flytende og massen lett karamellisert, ca. 8–10 minutter.
  2. Hell fyllet i den avkjølte bunnen og stek terten i ca. 25 minutter ved 180 grader til nøttene er fine og gylne.
  3. Avkjøl terten, skjær den i biter og server med krem eller vaniljeis. 

NØTTER

Knasende sprø, masse god smak – og særlig sammen med sjokolade. Det er søren meg nesten som godteri.

Nøtter er godt nesten uansett, og bruk gjerne en blanding når du baker. Valnøtter gir litt bitterhet, mandler er veldig milde på smak, hasselnøtter er helt uslåelig sammen med sjokolade, og de hvite makadamianøttene gir en litt annen konsistens. 

I mange oppskrifter står det mandelmel og pistasjmel. Det er rett og slett nøtter som er helt, helt finmalt. Skal du bake makroner lønner det seg å skålde mandlene først. Du får kjøpt mandelmel i butikken, men vær klar over at noe av mandelmelet er fettredusert. Det funker ikke i makroner.  

Du kan også lage ditt eget nøttesmør – peanøttsmør for eksempel, eller mandelsmør. Jeg har også smakt verdens beste hasselnøttsmør. Rist nøttene i ovnen på rundt 150 grader i 5–10 minutter først. Nøttene skal ikke bli brent, men når de blir varmet opp slipper de fettet lettere. Så kjører du dem i en kraftig kjøkkenmaskin med kniv – gjerne med litt ekte vaniljepulver og evt. litt sukker – i 10-20 minutter. Da vil nøttene begynne å slippe fett og bli til en kremete masse. Skyv massen ned langs kantene etter hvert, og smak til med salt til slutt. Det hjemmelagde nøttesmøret er supert på vafler, i kaker og på brødskiven. 

Stats read: 
226
Stats like: 
1