OREOKAKE FRI FOR GLUTEN, MELK OG EGG

Oreokake er på kort tid blitt en kakefavoritt. Denne er uten melk, egg og gluten!

Oreokake består av et lag med kjeks, et lag med ostekrem, et lag med sjokolademousse og et lag med vispet kremfløte overstrødd med smeltet sjokolade.

Spaltist Anne Spurkland har vært pasjonert kakebaker i 40 år og driver bloggen friekaker.no hvor du finner bakeoppskrifter fri for bl.a. gluten, melk og egg. 

Oreo er en amerikansk type kakekjeks som ble introdusert i 1912, og som nå markedsføres av multinasjonale Mondeléz. I Norge er den først blitt kjent de siste årene. Oreo er mørke sjokoladekjeks med hvitt kremfyll. Det er kombinasjonen av sjokolade og natron som gjør at kjeksene får sin karakteristiske smak.

Det er ikke vanskelig å lage slike kjeks selv. Her er oppskrift på oreokake laget fra grunnen, uten melk, hvetemel og egg. Tåler du melk har jeg angitt i parentes alternativet du kan bruke.

Kaken er 18 cm i diameter, og er nok til 8 personer.
Du trenger 250 g oreokjeks til sammen, som du kan lage selv etter oppskriften du finner her. Før du begynner må du også forberede kokoskremen, hvis du lager melkefri oreokake:

Kokoskrem

Sett en 400 g boks med kokosmelk med 17 % fett i kjøleskapet i noen timer. Når du åpner boksen, vil det være et tykt lag av hvit kokoskrem på toppen. Under kremen vil det være flytende kokosmelk. Bruk det hvite som kokoskrem og det flytende som kokosmelk i oppskriften.

Kakebunn

125 g oreokjeks i smuler

40 g smeltet melkefri margarin (eller smør)

Ostekrem

125 g oreokjeksbiter

175 g kokoskrem (eller crème fraîche)

125 g sojabasert melkefri kremost (her Tofutti Creamy Smooth) (eller kremost naturell)

50 g melis

Sjokolademousse

100 g melkefri kokesjokolade 70 %

100 g kokosmelk (eller vanlig melk)

25 g kokoskrem (eller 50 g kremfløte)

25 g (1 ss) melis

Vispet krem med sjokoladepynt

100 g vispbar sojafløte (her Alpro Soya vispbar) (eller 150 g kremfløte eller crème fraîche)

50 g melkefri kokesjokolade 70 %

SLIK GJØR DU:

Kakebunn

  1. Sett en springform, 18 cm i diameter, på et kakefat.
  2. Kle eventuelt formen innvendig med passe høye strimler av overheadfolie, slik at hele kanten er dekket.
  3. Knus 125 g oreokjeks i blender, tilsett smeltet margarin og fordel massen i kakeformen. Sett formen kaldt.

Ostekrem

  1. Del opp resten av oreokjeksene i 4-6 deler med kniv.
  2. Visp kokoskremen stiv.
  3. Rør sammen sojakremost og melis og visp inn i kremen.
  4. Fordel kremen over kakebunnen. Dytt kjeksbitene ned i kremen. Sett kaken kaldt i 30 minutter.

Sjokolademousse

  1. Kok opp kokosmelken og trekk gryten til side.
  2. Smelt sjokoladen i den varme melken. Rør godt, så det blir helt blandet.
  3. Hell sjokolademelken over i en vispebolle av stål og avkjøl helt. Sett gjerne bollen oppi et isvannbad.
  4. Tilsett kokoskremen og visp sjokolademelken til den blir stiv som krem. Smak til kremen med melis.
  5. Fordel sjokolademoussen over kaken. Sett kaken kaldt til den skal serveres.
  6. Før servering dekkes kaken med vispet sojafløte og smeltet sjokolade:

Vispet krem med sjokoladepynt

  1. Visp sojafløten stivt med litt melis. (Hvis du i stedet bruker crème fraîche kan du gjerne spe med litt melk hvis du synes kremen blir for fast).
  2. Fjern ringen rundt kaken. Fordel kremen over sjokolademoussen.
  3. Smelt halvparten av sjokoladen i vannbad (eller forsiktig i mikrobølgeovn. NB! Pass på, sjokoladen kan bli ødelagt hvis den varmes for mye).
  4. Del resten av sjokoladen i små biter. Fordel sjokoladebitene utover kremen, og spre den smeltede sjokoladen over kremen ved å dyppe en teskje i sjokoladen og deretter fordele i streker over kaken.

Laget uten melk og med hjemmelagede glutenfrie, eggfrie oreokjeks, er denne kaken er melkefri, glutenfri og eggfri. Hvis du tåler alt, kan du selvsagt bruke vanlige oreokjeks som du kjøper ferdig, eventuelt det norske alternativet «Dots».

Se flere allergivennlige oppskrifter på friekaker.no.

Stats read: 
3 209
Stats like: 
3