VØRTEBRØD

En god, gammel klassiker. Best med ekte meierismør og brunost.

Ingen jul uten. Barna i huset kunne spist dette brødet døgnet rundt. Jeg justerer alltid litt på oppskrifta fra år til år, noen ganger til det bedre, andre ganger ikke. Denne oppskrifta bakte jeg i 2013, og det er kanskje den beste til nå. 

850 g hvetemel

150 g sammalt rug grov

2 flasker vørterøl

15 g salt

15 g fersk gjær

25 g muscovado-sukker

1 ts kanel

1 ts kardemomme

150 g mykt smør

250 g rosiner

SLIK GJØR DU:

  1. Bløtlegg rosiner i lunkent vann i et par timer.
  2. Bland alle ingrediensene unntatt rosiner og smør.
  3. Elt deigen i maskin i ca. 10 minutter, tilsett det myke smøret i klatter og elt til smøret er blandet inn.
  4. Tilsett rosinene, og elt dem inn i deigen. Det kan med fordel gjøres for hånd. Maskinen har en tendens til bare å surre rundt i de oppbløtte rosinene.
  5. Deigen skal nå være blank og smidig. Dekk den til og la den hvile i ca. 2 timer.
  6. Del den i 2 emner som formes runde.
  7. La dem hvile i 30 minutter før de strammes opp på nytt. Da slipper du at de blir så flate.
  8. Rull dem i mel, og hev dem til nesten dobbel størrelse.
  9. Snitt dem etter eget ønske.
  10. Forvarm ovnen til 250 grader.
  11. Sett inn brødene, skru ned til 200 grader, og stek dem i 35–40 minutter.
  12. Avkjøl dem helst før du skjærer i dem – hvis du klarer å vente.
Stats read: 
1
Stats like: 
0